JAK PŘIPRAVIT NEMOVITOST K PRODEJI? | Jíří Váhala

JAK PŘIPRAVIT NEMOVITOST K PRODEJI?

5. 11. 2021

Každý si při prodeji domu nebo bytu přeje jediné – dostat za něj co nejvíce peněz a najít toho správného kupce co nejdříve. Přečtěte si pár tipů a triků, jak s trochou snahy zvýšit hodnotu vaší nemovitosti a vyniknout nad konkurenčními nabídkami.

Opravte nedokonalosti

Možná si říkáte, že nemá smysl zaobírat se před prodejem ošoupanou zdí, dírkami po hmoždinkách nebo nesvítící žárovkou. Nový majitel si přece vymaluje pokoj přesně podle svých představ a zajistí si i další drobné opravy. Opak je ale pravdou a i ty nejmenší detaily mohou hrát obrovskou roli. Rozhodně to neznamená, že máte investovat desítky tisíc do nákladné rekonstrukce. Zkuste si ale projít jednotlivé místnosti a zaměřit se na drobnosti, které můžete opravit za pár stovek. Potřebovala by sedací souprava nebo koberec vyčistit? Jsou na zdech praskliny nebo fleky? Odlepuje se v obývacím pokoji lišta? Vyhraďte si pár hodin a napravte to. Uvidíte, že to v celkovém důsledku přinese ovoce.

Dejte si záležet na úklidu

Nikdo nechce absolvovat prohlídku v bytě, kde se válí hromady věcí, na skříňkách se drží prach a interiér moc nevoní. Dejte zájemcům možnost přijít do prostředí, kde se budou dobře cítit a rozhodnou se tu strávit zbytek života. Pečlivě ukliďte, umyjte okna a dejte si záležet na každém detailu. Pomoci mohou i voňavé svíčky nebo elektrický difuzér do zásuvky. Zbytečnosti, malé spotřebiče, lapače prachu, rušivé elementy i osobní věci ukliďte do skříně nebo je na čas přesuňte do sklepa. Nechte potenciální kupce představit si, že tohle může být jejich budoucí domov. Věci navíc by tu jen zavazely a poutaly na sebe zbytečnou pozornost.

Připravte prostor na focení

Před tím, než budete moci oslnit zájemce na osobní prohlídce, budou pravděpodobně procházet nabídky nemovitostí na inzertních serverech, kde máte jen pár vteřin na to je zaujmout. A toho docílíte jen díky dokonalým fotografiím. Mnoho lidí má pocit, že stačí nacvakat pár obrázků na telefon, na fotkách se ale rozhodně nevyplatí šetřit. Profesionální prezentace vám totiž zajistí rychlý prodej za lepší cenu. Vylaďte interiér k dokonalosti – pusťte do něj světlo, zvolte decentní dekorace a vytvořte tu útulné prostředí. Pár tipů jak na to jsem vám sepsal do článku o home stagingu. Potom pozvěte profesionálního fotografa, který pro vás vytvoří bezchybnou prezentaci.

Spolehněte se na zkušenosti profesionálů

Realitám se věnuji už řadu let. Za tu dobu přesně vím, po čem zájemci při koupi nemovitosti koukají. Jako majitelé máte k nabízenému bytu nebo domu osobní vazbu, a tak se velmi často stává, že si některých nedokonalostí ani nevšimnete. Vždy je tedy lepší pozvat na pomoc zkušeného realitního makléře, který vám pomůže nejen s přípravou nemovitosti. Zajistí pro vás také hladký průběh celého prodeje, domluví fotografa a postará se o kompletní komunikaci, papírování i marketing. Máte-li zájem o mé služby, ozvěte se mi, moc rád vám pomohu.