SKRYTÉ VADY – JAK MŮŽE JEJICH REKLAMACE NARUŠIT PRODEJ NEMOVITOSTI | Jíří Váhala

SKRYTÉ VADY – JAK MŮŽE JEJICH REKLAMACE NARUŠIT PRODEJ NEMOVITOSTI

7. 8. 2021

Prodej nemovitosti vypadá jednoduše, je to ale docela věda. Obzvláště staré domy a byty mohou mít nedostatky, se kterými musí prodávající kupujícího podle zákona seznámit. Co se ale stane, když nový majitel objeví vady třeba až po několika měsících užívání? Odpověď najdete v článku.

Co jsou vlastně skryté vady?

Skrytá vada musela existovat už ve chvíli prodeje. Kupující o ní ale nevěděl a projevila se teprve časem. U starších nemovitostí to může to být například plíseň, konstrukční závady, zápach z kanalizace a další. I na novostavbách ale můžete objevit vady způsobené špatnou instalací (například drhnutí dveří nebo oken) nebo použitím nekvalitních materiálů, které po pár měsících nebo letech užívání vypoví službu.

Kdy má nový majitel právo žádat náhradu?

Představte si například následující situaci – koupili jste starší domek, ve kterém nechali původní majitelé i veškeré vybavení. Do začátku vám to stačilo, postupně si ale chcete zařídit interiér podle sebe. Začnete ložnící. Odsunete skříně, které zakrývaly celou stěnu a odstraníte starou podlahu. Místo radosti z modernizace vás ale čeká šok v podobě vlhkosti a plísně, o které jste neměli ani tušení. V takovém případě máte právo oznámit prodávajícímu skrytou vadu a požadovat po něm odpovídající náhradu škody.

Kupující má na reklamaci skrytých vad 5 let od předání nemovitosti

Podle zákona musí kupující oznámit skrytou vadu prodávajícímu ideálně v písemné formě bez zbytečného odkladu. Tato lhůta se posuzuje individuálně, rozhodně ale nemá smysl na cokoliv čekat. O náhradu můžete žádat za předpokladu, že se skrytá vada objeví v horizontu 5 let od nabytí vlastnického práva. Pak stačí jen prodávajícímu dokázat, že vada existovala už v době, kdy jste nemovitost kupovali.

Na co má kupující vlastně nárok?

Pokud se potvrdí, že nový majitel nemovitost koupil se skrytou vadou, má právo žádat po prodávajícím náhradu. Za předpokladu, že se jedná o plíseň nebo jinou vadu, kterou je možné odstranit, můžete požadovat její nápravu nebo slevu z kupní ceny v odpovídající výši. Může se ale stát, že objevíte závažnější problém, který odstranit nepůjde. V takovém případě máte právo požadovat stejně jak v předchozím případě slevu z kupní ceny, nebo od prodeje úplně odstoupit a chtít vrátit celou kupní cenu.

Jak zajistit, aby k reklamaci skrytých vad nedošlo?

Zvláště u starších domů se nějaká ta skrytá vada může najít vždy. Pokud stojíte v roli prodávajícího a chcete se vyhnout spoustě zbytečných problémů, nabízí se možnost nechat si vypracovat odborný technický posudek, který přesně definuje, v jakém je nemovitost stavu. Posudek pak stačí přiložit ke kupní smlouvě. Jejím podpisem kupující stvrzuje, že je obeznámen s nedostatky a nebude si v budoucnu moci nárokovat žádné náhrady. Někteří prodejci se snaží do smlouvy vmísit větu o tom, že kupující pořizuje nemovitost tak, jak leží a domnívají se, že je tato formulka proti reklamaci skrytých vad ochrání. To ale bohužel platí pouze v případě, že se kupující písemně vzdá svého práva na reklamaci vad.

Snaha ušetřit vám může prodej pěkně zkomplikovat

Mnoho lidí se pustí do prodeje nemovitosti svépomocí. Možná máte pocit, že tím ušetříte spoustu peněz. Opak je ale často pravdou a můžete si zadělat na pořádné problémy. Dobrý realitní makléř dokáže prodat váš byt nebo dům za více peněz a díky zkušenostem zajistí prodej bez komplikací. Upozorní vás na vše, na co si dát pozor a postará se o kontrolu nemovitosti před prodejem tak, aby vám reklamace skrytých vad nezkomplikovala budoucí život. Máte zájem o spolupráci? Jsem tu pro vás.