Rekonstrukce nemovitosti před prodejem | Jíří Váhala

Rekonstrukce nemovitosti před prodejem

6. 7. 2022

Téměř každý si ve svém životě projde větší či menší rekonstrukcí bytu či domu. Ta ovlivňuje vnitřní vzhled nemovistosti, ovšem často zasahuje i do stavebních prvků jako je elektroinstalace, rozvody vody nebo rozložení pokojů, kde se stavějí nebo bourají vnitřní stěny. Rozsah rekonstrukce závisí na finančních možnostech majitele a samotném charakteru stavby. Zásah do stavby může komplikovat povolení stavebního úřadu, statika či vyjádření hasičů, tím se rekonstrukce prodlouží i prodraží. Slušnost je také oznámit úpravy ostatním obyvatelům domu. Jestliže plánujete rekonstruovat družstevní byt, souhlas vedení družstva je nutný. Vy totiž vlastníte pouze družstevní podíl a vlastníkem bytu je družstvo.

Rekonstruovat nemovitost před jejím prodejem? Vyplatí se to?

Podíváme se na to z pohledu realitního makléře. Rekonstrukce, kterou provedete před prodejem, navýší prodejní cenu. Očekávání vyššího výnosu je pochopitelné, ovšem nemusí být reálné. Co když úpravy provedené v nemovistosti neodpovídají představě zájemce? Zájemci často hledají lokalitu, kterou prodávaná nemovitost splňuje, ale díky rekonstrukci se cena zvedne do neakceptovatelné částky pro ty, kteří se chtějí sami realizovat v nově nabité nemovistosti.

Nemovitost v původním stavu dává volné ruce kupujícímu k úpravám dle jeho představ. Prodejní cena nezrekonstruovaného bytu či domu je nižší, než po rekonstrukci, tím se stává přístupnější pro větší počet zájemců. Při velkém zájmu o nemovitost lze postupovat systémem výběrového řízení, při kterém se nemovitost prodá nejvyšší nabídce. Nebojte se prodeje bytu či domu v původním stavu, naopak může poskytovat řadu benefitů. Pokud kupujete bydlení pro sebe a svoji rodinu, budete si moci byt zařídit přesně podle svých představ. V případě, že kupujete investiční byt, budete moci rekonstrukci provést tak, aby bylo vybavení bytu odolnější vůči střídajícím se nájemníkům. Kvalita stavebních firem je velmi různá, a proto je dobré získat nějaká doporučení od přátel nebo v rodině, jinak by vás vícepráce a podobné zrádnosti mohly přijít draho. V případě potřeby se obraťte na nás a rádi Vám doporučíme konzultaci s prověřeným architektem a spolupráci s kvalitní stavební firmou, abyste skutečně dosáhli toho, že pro vás bude rekonstrukce výhodná. Vámi zrekonstruovaný byt bude jistě odpovídat vašim představám lépe, než kdybyste kupovali byt po rekonstrukci. A koupíte ho každopádně levněji.

Jaké úpravy jsou chtěné před prodejem nemovitosti?

Realitní makléř, který představuje zájemcům nemovitost, přeprodává sen, představu užitku. Poraďte se s ním, jaké úpravy jsou potřebné k nejideálnějšímu prodeji. Možná budete překvapení, že stačí docela málo. Čistý prostor, ve kterém si zájemci dokáží představit svůj život. Bílá výmalba, začištěné stěny po dírách od hřebíků a prasklin, funkční okna i dveře a základní úklid. Realitní makléř pomůže zajistit konečný home staging, který zútulní prostory a vzbudí pocit domácí pohody.

Potřebujete poradit, jestli nemovitost před prodejem rekonstruovat nebo ne? Obraťte se na nás. Moc rád vám pomohu.