Pronájmy se těší oblibě | Jíří Váhala

Pronájmy se těší oblibě

9. 1. 2023

Přes rostoucí prodejní ceny

se Pronájmy těší oblibě

 

Pronajměte byt obratem, během pár dní

Pokud máte volnou nemovitost, doporučuji ji pronajmout. Správný výběr nájemce vám zajistí, že o byt či dům bude řádně postaráno a vy máte zajištěný pasivní příjem, nebo dostatek času na rozmyšlenou, jak s nemovitostí dál naložit.

Prodeje klesly ve prospěch pronájmu

Prodejní ceny nemovitostí mají nejlepší dny za sebou, přestaly stoupat i stagnovat a křivka vývoje cen obrací směr. Míří k zemi. Avšak napáchané škody v podobě zhoršené dostupnosti nemovitosti jsou stále viditelné. Vysoké úroky hypoték a nebeské výše běžných bytů způsobily změnu v chování lidí, kteří ustoupili od nakupování a zvolili si cestu pronájmu.

Ceny pronájmů se od podzimu 2021 zvedly průměrně o víc než čtvrtinu. Nahoru je žene mimořádně velký zájem lidí a zvyšující se ceny služeb. Jsme v období květenství pronájmu!

Zájem mají staří i mladí

Před krizí nájemní bydlení využívali lidé, kteří poprvé vylétli z hnízda od rodičů a chtěli se snadno osamostatnit. Nebo lidé, kterým se po letech rozpadl vztah a utíkali ze společného bydlení. Nebo ti, kdo nevěděli, kde přesně chtějí zakotvit a zapustit kořeny.

Teď se k nim rovnávají i páry, které zakládají rodiny nebo již fungující rodiny. Nejeden případ tvoří také bývalí majitelé nemovitostí, kteří nové  ceny hypoték nedokázali finančně zvládnout.

Pronájem s realitním makléřem

Jelikož mám obsáhlou dlouholetou databázi poptávacích klientů po pronájmu, jsem schopen rychle reagovat na požadavky majitelů. Na začátku prosince jsem do nabídky zařadil vilu v Novém Jičíně s čistým nájmem za 30 000,- Kč bez energií a za několik dnů jsem měl zájemce, do týdne složenou zálohu. Stejné to bylo i u bytu v Rožnově, který majitelé nemohli s předchozí realitkou pronajmout čtyři měsíce. Opět se nemovitost zarezervovala do týdne a to i se zálohou.

Moje práce spočívá v prověření zájemce, například zda má pravidelný příjem, čistý trestní rejstřík, není zatížený exekucemi, následně jej seznámím s nemovitosti, zajistím podpis smluv a předání bytu. Mnohdy se s majiteli domluvím i na správě nemovitosti, protože sami nechtějí řešit drobné problémy jako kapající kohoutek nebo špatné těsnění oken.

Realitního makléře si můžete dovolit i vy!

Běžná sazba realitního makléře za pronájem nemovitosti se stanovuje jako výše jednoho nájmu.

Chcete pronajmout Vaši nemovitost? Kontaktujte mě!