JAKÝ JE ROZDÍL MEZI OSOBNÍM A DRUŽSTEVNÍM BYDLENÍM? | Jíří Váhala

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI OSOBNÍM A DRUŽSTEVNÍM BYDLENÍM?

7. 12. 2021

Pokukujete po novém bydlení a není vám jasné, jak se od sebe liší jednotlivé druhy vlastnictví? Pojďte si v tom udělat jednou provždy pořádek. Do článku níže jsem vám sepsal nejenom hlavní rozdíly, ale i jejich výhody a nevýhody.

Družstevní byt vám nepatří

Hlavním rozdílem mezi osobním a družstevním vlastnictvím je v tom, že u druhého zmíněného získáváte jen družstevní podíl a byt tedy není oficiálně váš. Jako vlastník je v katastru totiž uvedené družstvo, jehož jste součástí. Vy se stáváte nájemcem daného bytu. Při dalším nakládání s danou bytovou jednotkou jste pak omezeni stanovami družstva. Nemovitost v osobním vlastnictví je oproti tomu jen a pouze vaše a můžete s ní v rámci mezí nakládat, jak uznáte za vhodné.

Jaké má družstevní byt výhody?

Možná si říkáte, že nemá smysl kupovat něco, co nebude vaše. Družstevní byty jsou ale někdy i o desítky procent levnější než ty v osobním vlastnictví, což je při současných cenách velký benefit. Prodej je navíc rychlejší a jednodušší – odpadá totiž nutnost zápisu vlastnictví na katastru nemovitostí a převod probíhá jen mezi prodávajícím, kupujícím a družstvem.

Družstevní bydlení s sebou přináší menší míru svobody

Jak jsem už napsal výše – byt v osobním vlastnictví je váš a můžete si v něm v podstatě dělat, co se vám zlíbí. U družstevního bydlení počítejte s určitými omezeními. Ty se projeví například ve chvíli, kdy se rozhodnete rekonstruovat. K úpravám totiž budete potřebovat souhlas družstva a to i za předpokladu, že budete rekonstrukci provádět zcela na vlastní náklady. A omezení může nastat i v případě pronájmu třetí osobě. Může se vám totiž stát, že vám stanovy družstva zamezí pronajmout byt například cizincům nebo majitelům zvířat. Na druhou stranu je nutné zmínit, že družstvo není vždy jen komplikací. Stará se totiž o funkčnost a opravy zařízení jako jsou okna, topení nebo rozvody vody a elektřiny. V případě osobního vlastnictví by musel tyto záležitosti řešit majitel dané nemovitosti sám.

Hypotéku nečekejte

Zatímco byt v osobním vlastnictví poslouží jako zástava pro financování pomocí hypotéky, u družstevního bydlení to nejde. Jediná možnost je tedy koupit byt za hotové, nebo ručit jinou nemovitostí. Případným řešením je také možnost vzít si úvěr ze stavebního spoření. U něj je ale nutné počítat s menší maximální výší úvěru a kratší dobou splatnosti. Za určitých podmínek se nabízí ještě varianta, kdy získáte od družstva písemný příslib o možnosti převedení do osobního vlastnictví nejpozději do 1 roku od koupi bytu. V takovém případě jej můžete financovat tzv. předhypotečním úvěrem. V poslední době se opět rozšiřuje forma družstevního bydlení, kdy byt prodává přímo družstvo a peníze tedy splácíte přímo jemu. Po splacení pak máte možnost převést byt do osobního vlastnictví.

Komu se tedy družstevní bydlení vyplatí?

Družstevní byt oceníte, pokud chcete za bydlení ušetřit a nepotřebujete k financování hypotéku, nebo máte k dispozici jinou nemovitost, kterou můžete ručit. Vyhovovat vám bude také, pokud neplánujete časté úpravy a rekonstrukce a nechcete řešit náležitosti spojené s údržbou bytu. Nezapomeňte si ale dopředu podrobně projít stanovy daného družstva a ujistěte se, že vám vyhovují. A pokud za vás bude vše v pořádku, může být pro vás družstevní bydlení to pravé ořechové.

Kdybyste měli k družstevnímu bydlení jakékoliv otázky, nebo potřebovali pomoct s prodejem nebo nákupem družstevního bytu, určitě se na mě obraťte. Moc rád vám pomohu.