JAK SPRÁVNĚ URČIT CENU NEMOVITOSTI? | Jíří Váhala

JAK SPRÁVNĚ URČIT CENU NEMOVITOSTI?

18. 4. 2022

Ať už prodáváte dům, byt nebo třeba pozemek, chcete z prodeje získat co nejvíce peněz. Jak ale poznat, jestli určená cena odpovídá stavu nemovitosti a někdo ji v rozumném čase koupí?

Chci prodat rychle a za co nejvíce peněz

Když si za nemovitost řeknete málo, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Vy si ale budete ještě dlouho vyčítat, že jste ji podhodnotili. Když cenu naopak „nastřelíte“, může nabídka ležet bez povšimnutí na inzertních serverech třeba i dlouhé měsíce. I když ji pak po čase zlevníte, nebude působit příliš věrohodně.

Kolik stojí nemovitosti v okolí?

Cenu ovlivňuje nespočet faktorů. Záleží nejen na dispozicích, ale i na lokalitě a samotném stavu nemovitosti. O tom, co vše může ovlivnit prodej, jsem vám napsal do jednoho z publikovaných článků . Abyste si ale udělali alespoň hrubou představu, stojí za to projít nabídky z okolí. Hledejte podobné typy nemovitostí a nenechte se unést, když najdete pár inzerátů, které cenou převyšují ty ostatní. Často totiž takové nabídky čekají na kupující extrémně dlouho a majitel pak musí jít s cenou stejně dolů. Pokud podobnou nemovitost nenajdete, můžete se zaměřit na větší nebo menší nabídku a vypočítat cenu za metr čtvereční.

Inspirujte se cenovými mapami

Na internetu najdete volně dostupné tzv. cenové mapy. Jedná se vlastně o přehled prodaných i nabízených nemovitostí v dané lokalitě, ke kterým jsou přiřazené ceny. Díky napojení na katastr nemovitostí uvidíte, za kolik se která nemovitost ve skutečnosti prodala. I tak ale není dobré na cenové mapy 100% spoléhat. Každá nemovitost je totiž jedinečná a nabízí úplně jiné možnosti. Berte to tedy jen jako další nástroj, který vám pomůže udělat si lepší představu o cenách v okolí.

Spolehněte se na léta praxe a zkušenosti

Nikdo vám se stanovením ceny nepomůže lépe než zkušený realitní makléř. Ten má za sebou desítky nebo i stovky prodejů a pronájmů, dokonale zná daný region a je neustále v obraze, takže dokáže velmi pružně reagovat na aktuální situaci na realitním trhu. Kromě toho ví, na co se zaměřit, aby cenu nemovitosti ještě zvýšil a získal pro vás toho nejlepšího kupce. Možná si říkáte, že přece zvládnete prodat váš dům nebo byt sami. Ten pravý makléř ale udělá všechno za vás a zajistí, že s ním rozhodně neproděláte.

A pokud plánujete prodat nemovitost na Severní Moravě, určitě se na mě obraťte . Moc rád se postarám o hladký průběh prodeje a udělám vše pro to, abyste za ni získali co nejlepší cenu.