JAK POSTUPOVAT PŘI DAROVÁNÍ NEMOVITOSTI | Jíří Váhala

JAK POSTUPOVAT PŘI DAROVÁNÍ NEMOVITOSTI

10. 3. 2022

Mnoho lidí, kteří zažili dědické řízení, by se mu v budoucnu už raději vyhlo. Často je zbytečně zdlouhavé a složité. Alternativou je proto darování. Je daleko snazší a platí při něm, že můžete darovat nemovitost komukoliv budete chtít. V čem jsou jeho výhody a na co si dát pozor?

Zjednodušte příbuzným život

Darování nemovitosti je poměrně jednoduché. Budete k němu potřebovat jen ověření podpisu notářem a darovací smlouvu. Na rozdíl od dědického řízení zde platí, že ji můžete darovat naprosto komukoliv – dětem, vnoučatům, ale třeba i sousedovi. Platí také, že darovat můžete celou nemovitost, ale i její části. Pokud tak budete chtít učinit ve vaší pokrevní linii (prarodiče, rodiče, děti, vnoučata, sourozenci, strýcové, tety, synovci, neteře a také partner, který s vámi žil prokazatelně minimálně 6 měsíců), vyhnete se navíc platbě za daň z příjmu a ušetříte své rodině mnoho papírování a času. V případě, že se stane novým vlastníkem někdo mimo pokrevní linii, budete potřebovat ještě odhadce, který určí cenu nemovitosti a z ní pak zaplatíte 15% daň.

Vy rozhodnete, komu nemovitost darujete

Hlavní výhodou darování nemovitosti je fakt, že ji můžete věnovat komukoliv chcete. Vyhnete se tak dědickému řízení, ve kterém figurují neopomenutelní dědicové. Pokud tedy například nemáte v rodině ideální vztahy a vycházíte s jedním z dětí lépe, je to ideální řešení. Ve smlouvě můžete bez problému zohlednit i tzv. věcné břemeno a zajistit si tak, že v ní budete moci klidně dožít, aniž by vás někdo vystěhoval.

Základem je kvalitní darovací smlouva

Aby vše proběhlo tak, jak má, je třeba sepsat darovací smlouvu. Platí, že obdarovaný musí s darem souhlasit a být seznámen s právním i faktickým stavem nemovitosti. Smlouva musí kromě podpisů ověřených notářem obsahovat i jména, adresy a rodná čísla nebo data narození dárce i obdarovaného. Její součástí musí být také podrobný popis dané nemovitosti zahrnující například číslo popisné, parcelní číslo, list vlastnictví a katastrální území.

Je čas na vklad do katastru

Sepsali jste smlouvu, nechali ověřit podpisy a je téměř hotovo. Nezapomeňte, že vlastnické právo nezíská nový majitel podpisem darovací smlouvy, ale až vkladem do katastru nemovitostí. Elektronický formulář najdete přímo na stránkách Českého katastrálního úřadu. Vyplníte v něm informace o nemovitosti, dárci i obdarovaném, vlastnickém právu a darovací smlouvě. Pak stačí návrh na vklad ve 2 vyhotoveních podepsat a přinést jej spolu s darovací smlouvou na katastr. Na vklad si připravte 2 000 Kč a pak už jen vyčkejte na potvrzovací e-mail nebo dopis, kterým vás katastr informuje o změně vlastníka. Trvá to nejdéle 30 dní.

Potřebujete pomoci? Obraťte se na mě

Realitám se věnuji už řadu let. Za tu dobu jsem pomohl klientům nejen s řadou prodejů i pronájmů nemovitostí. Mám v záloze i odborníky z dalších oborů a rád vám nabídnu komplexní služby, díky nimž se ve světě realit neztratíte. Máte zájem? Stačí mě kontaktovat.