JAK DLOUHO TRVÁ PRODEJ NEMOVITOSTI A NA CO VŠECHNO SE PŘIPRAVIT? | Jíří Váhala

JAK DLOUHO TRVÁ PRODEJ NEMOVITOSTI A NA CO VŠECHNO SE PŘIPRAVIT?

27. 4. 2021

Prodej bytu, domu nebo třeba pozemku se nenaskytne každý den. Ty, které jednou potká, si nejvíce přejí, aby probíhal hladce a na konci byl spokojený prodejce i kupující. Někdy si člověk ale nedokáže představit, kolik času prodejem stráví a co všechno ho čeká. Pojďme se na to podívat.

Štěstí přeje připraveným

Prodej bytu trvá v průměru okolo 3 měsíců od zveřejnění inzerátu. Na prodej domu si počkáte okolo 6 měsíců. Pokud ale podceníte přípravu, může se celý proces táhnout klidně déle než rok. Na vině je často špatný odhad ceny nemovitosti. Potenciální kupce ale může odradit mnoho dalších faktorů jako třeba nekvalitní prezentace, chybějící informace v inzerátu nebo právní nesrovnalosti. Pokud tedy nechcete strávit prodejem ani den navíc, dejte si záležet na přípravě.

Co budete potřebovat před zveřejněním inzerátu?

Před tím, než začnete shánět vhodné zájemce, je nutné mít vyřešeny všechny právní náležitosti. Jeden z nejdůležitějších dokumentů je list vlastnictví. Ten vydává katastrální úřad a získáte jej buď osobně nebo online. Nezapomeňte také doložit, jakým způsobem jste nemovitost získali (kupní smlouva, dědická listina, darovací smlouva). Pokud nemovitost patří více vlastníkům, zajistěte od nich písemný souhlas k prodeji. V případě prodeje bytu nebo domu se vám budou hodit také doklady o nákladech na provoz nemovitosti a doklady o revizích spotřebičů za posledních pár let. Od roku 2013 je také povinné přikládat průkaz energetické náročnosti budovy.

Vynikněte mezi konkurencí

Člověk nakupuje očima. Při projíždění inzerátů zájemce musíte zaujmout – naprostým základem jsou proto atraktivní fotografie. Jakmile získáte jeho pozornost, je třeba nabídnout jasné a přehledné informace. K dokreslení celkové představy skvěle poslouží 3D půdorys, přehled občanské vybavenosti v okolí nebo další zajímavosti. Proč je to důležité? Člověk si díky tomu nemovitost dokáže daleko lépe představit a získá chuť poznat ji na vlastní oči.