DÁ SE PŘI URČOVÁNÍ CENY NEMOVITOSTI SPOLEHNOUT NA CENOVÉ MAPY? | Jíří Váhala

DÁ SE PŘI URČOVÁNÍ CENY NEMOVITOSTI SPOLEHNOUT NA CENOVÉ MAPY?

6. 10. 2021

Prodáváte dům, byt nebo pozemek a zajímá vás jeho reálná cena? Tu ovlivňuje mnoho faktorů, mezi které patří nejen stav nemovitosti, ale také lokalita, dopravní dostupnost, občanská vybavenost nebo třeba hluk. Jednou z možností, jak během pár minut zjistit odhad tržní ceny, jsou cenové mapy. Jedná se ale o zaručený způsob, jak cenu určit?

Co je vlastně cenová mapa?

Cenové mapy využívají data o prodejích v dané lokalitě. Zjistíte v nich tedy, za kolik se prodala podobná nemovitost ve vámi určeném regionu. Můžete se podívat na cenu za metr čtvereční pozemku ve vašem okolí, za jaké hodnoty se inzerovaly byty nebo domy a existují i cenové mapy, které vychází z kupních cen zapsaných na katastru nemovitostí.

Na internetu najdete nespočet cenových map zdarma

Mezi nabídkami na internetu najdete cenové mapy od konkrétních firem – přihlásíte se a za poplatek získáte možnost prověřit ceny v určené lokalitě. Narazíte ale také na online kalkulačky a stránky, které službu nabízí zdarma. U nich už se ale nedozvíte, jakým způsobem získaly pro své výstupy data, podle kterých ceny určují, a co vše je v cenách zohledněno.

Zní to dobře, ale…

Ať už nabízíte k prodeji pozemek, byt nebo třeba chalupu, nedoporučuji se spoléhat na odhady z okolí. Proč? Představte si, že máte k dispozici například úžasný rovný stavební pozemek. Z cenové mapy zjistíte, že se ve vaší lokalitě nedávno prodal pozemek třeba za 500 Kč za m². Zvolíte tedy podobnou cenu. Nikde už ale nenajdete, že měl oproti tomu vašemu nerovný terén, nebyla na něj zavedena kanalizace a má špatně vyřešenou přístupovou cestu. Pozemek se pravděpodobně prodá velmi rychle, reálně byste za něj ale mohli dostat několikanásobně víc.

Ke každé nemovitosti je třeba přistupovat individuálně

Cenové mapy vám mohou posloužit pro utvoření hrubé představy o cenách ve vašem okolí. Pokud ale nechcete prodat nemovitost pod cenou, raději na ně nespoléhejte a přizvěte na pomoc odborníka. Kvalitní realitní makléř i díky nabytým zkušenostem dokáže cenu určit daleko lépe. Vezme v potaz všechna důležitá kritéria, zohlední přednosti i nedostatky, a navíc vám pomůže s celým procesem prodeje. Hledáte spolehlivého makléře pro Severní Moravu? Jsem tu pro vás.