Co přinesl rok 2022 v realitách | Jíří Váhala

Co přinesl rok 2022 v realitách

24. 10. 2022

Co nám přinesl 

Rok 2022 v realitách

Nemovitosti se staly v posledních letech velkým tématem. Jednoduše proto, že každý z nás potřebuje někde bydlet a vývoj cen bytů, domů či pozemků stoupal rychlostí, na kterou jsme nebyli zvyklí.

Každý rok odhadují odborníci, kam se v následujícím období trh uchýlí. Pojďme se podívat, jak se nemovitosti za rok 2022 vyvíjely a kam jsme dospěli. Jsme na tom tak špatně? Nebo se stále vyplatí usilovat o hypotéku a nákup nemovitosti? Tři čtvrtiny roku uběhly a s téměř zapomenutou pandemií, opadajícími emocemi z války přichází pocit, že se svět vrací do starých kolejí.

Začátek roku 2022

V prosinci roku 2021 jsme si na řadě serverů přečetli, že růst cen nemovitostí i hypoték pokračuje, ale v roce 2022 se rychlost růstu sníží, možná i zastaví. Báli jsme se úrokových sazeb u hypoték, které se celý rok 2021 se šplhaly nahoru a rok 2022 držel ve své první polovině úspěšně tempo s rokem předchozím.

Hypotéky, kterým skončily fixace v posledním roce, se pro mnohé staly finančně neúnosnými a jedním s častých řešení se stal prodej nemovitosti. Smutné osudy lidí přicházejících o domov naplnily nejen internet, ale i televizní obrazovky a ti, kdo nemuseli přistoupit k tak radikálnímu kroku rozhodně sáhli hlouběji do kapsy. Vždyť díky rostoucím úrokům se výše splátek měnily i o tisíce korun měsíčně.

Druhá polovina roku 2022

A přece se ukazuje, že každý růst musí nutně dostat stopku. Nemůžeme v tomto případě hovořit o všech nemovitostech, novostavby úspěšně drží nebo zvyšují ceny. Stavební materiály, jako i ostatní komodity, zdražily, ale developerské projekty běží dál. Bohužel to zaplatí kupec.

Starší byty začínají získávat na atraktivitě díky mírnému poklesu ceny. Očekávat, že se ceny vrátí do před-covidové doby by bylo bláhové, nicméně jednotky procent cen padají a dávají naději lepších zítřků pro realitní trh. Ač tahle změna znamená rozdíl nižších desetitisíc u celkové ceny bytu, považujme to za první vlaštovku, na kterou jsme se dlouhou dobu upřímně těšili. Vy klienti i my realitní makléři.