ANONYMNÍMU NAHLÍŽENÍ DO KATASTRU ODZVONILO – JAKÉ ZMĚNY NÁS ČEKAJÍ? | Jíří Váhala

ANONYMNÍMU NAHLÍŽENÍ DO KATASTRU ODZVONILO – JAKÉ ZMĚNY NÁS ČEKAJÍ?

11. 5. 2021

Anonymnímu nahlížení do katastru odzvonilo – jaké změny nás čekají?

Kdo by se čas od času nechtěl podívat do katastru a zjistit, jestli mu stále patří byt, který před časem koupil. Nebo vás možná zajímalo, jestli má soused vše v pořádku, či jste jen ze zvědavosti nahlédli, kdo vlastní konkrétní nemovitosti v okolí. Od června bude ale vše jinak.

Od začátku roku 2021 zaznamenala aplikace ČÚZK problémy

Více než 2 měsíce trvalo Českému úřadu zeměměřickému a katastrálnímu než odstranil potíže s načítáním katastru. Podle vyjádření docházelo k přetěžování systému nezákonným nahlížením do katastru nemovitostí softwarovými roboty a rychlosti neprospělo ani stahování dat, které firmy používají ke komerčním účelům. Podle vyjádření ČÚZK je v zájmu úřadu také snaha zvýšit ochranu soukromí a osobních údajů uživatelů vedených v katastru.

Co se tedy změní?

V současné době se mohl do katastru nemovitostí podívat úplně každý – zcela anonymně a kdykoliv ho napadlo. Od června se sice k náhledu nemovitostí dostanete také, neuvidíte už ale osobní údaje vlastníka a další informace. Abyste si je zobrazili, budete se muset přihlásit. Jak?

  • Pomocí Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci (tzv. eidentita). Ten zahrnuje:
    • Možnost přihlášení přes datovou schránku (tedy samozřejmě jen za předpokladu, že ji máte),
    • prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, který vyžaduje instalaci a aktivaci speciální aplikace mobilního klíče na mobilní zařízení,
    • díky e-občance nebo přes portál mojeID, které ale také nevlastní každý,
  • prostřednictvím zřízení dálkového přístupu do katastru nemovitostí – ten je ale zpoplatněn. 

Budeme muset vyměnit pohodlné online vyhledávání za osobní návštěvu katastru?

Uvidíme. Je však víc než jasné, že se změna dotkne mnoha obyvatel, kteří nevlastní ani jeden z výše zmíněných nástrojů k přihlášení a dosud zjišťovali potřebné informace z pohodlí svého domova. Je trochu paradox, že v době, kdy se tolik firem snaží o co nejvyšší digitalizaci a zjednodušení svých služeb, přijde Český úřad zeměměřický a katastrální s takovým řešením.